Какви хобита предпочитат хората с висок коефициент на интелигентност? Има

...
 
Какви хобита предпочитат хората с висок коефициент на интелигентност? Има
Коментари Харесай

10 неочаквани признака за висока интелигентност: тествайте се

 

Какви занимания избират хората с висок коефициент на просветеност? Има ли връзка сред психическите разстройства и интелектуалните качества? И кой по-често пие алкохол – гениите или посредствените? Нека поговорим за най-неочакваните признаци на висока просветеност.

Разбира се, не би трябвало да вършиме заключения за интелигентността на даден човек въз основа единствено на броя на половите сътрудници или цвета на очите. Въпреки това, в случай че имате всички (или съвсем всички) признаци, изброени в тази публикация, най-вероятно сте по-умни от доста хора към вас.

 

Вие сте най-голямото дете в фамилията

Норвежки учени организираха обстойно изследване, анализиращо данни за 250 000 души, родени сред 1967 и 1976 година В резултат на това те съумяха да открият директна връзка сред равнището на просветеност и реда на раждане. Според техния отчет междинният коефициент на просветеност на първото дете е 103, второто дете е 100, а третото е 99.

„ Резултатите от удивително изследване, оповестено през юни 2007 година, демонстрираха, че по-големите деца имат малко, само че доста преимущество на IQ – приблизително три точки пред по-малките си братя и сестри “, написа The New York Times. „ Откри се също, че повода за това не са биологични фактори, а особеностите на психическото взаимоотношение на родителите и децата “.

 

Изгубихте девствеността си откакто завършихте гимназия

Според изследване на Университета в Северна Каролина измежду 12 000 възпитаници на възраст 14-18 години, учениците от гимназията с висок коефициент на просветеност са имали доста по-малко сантиментални и полови прекарвания, в сравнение с връстници със междинен и невисок коефициент на просветеност. Процентът на девствените измежду младите гении е 45%.

Има няколко теории, обясняващи този феномен, само че всичко се свежда до три съществени аргументи. Първо, хормонът тестостерон, който е виновен за либидото при мъжете, работи в контраст на химическите детайли, които въздействат на интелигентността. Второ, умните хора са по-малко авантюристи (интелектът им вижда секса като непотребен риск). И трето, учениците, запалени по учене и самоусъвършенстване, постоянно водят много усамотен метод на живот, заобикаляйки всеобщи събития. Това от своя страна понижава възможностите им да срещнат сантиментален сътрудник и да имат сексуален акт.

 

Имаш сини очи

Не бързайте да се разстройвате, в случай че имате кафяви очи. Просто вашите заслуги са в други области. Проучванията демонстрират, че хората със сини очи са доста по-добри в осъществяването на стратегически действия, които изискват непоколебим самоконтрол. Например в науката. Но притежателите на кафяви очи нямат равни в обстановки, изискващи бърза реакция, устойчивост и адаптивност. Благодарение на това те могат да реализират впечатляващи висоти в спорта.

 

Имате банални (или безсмислени) занимания

Спомняйки си известни гении, можете да откриете, че доста от тях са имали банални или извънредно странни занимания. Например писателят Лев Толстой кара колело, а ученият Дмитрий Менделеев прави куфари. Владимир Набоков доста обичал да лови пеперуди, а Архип Куинджи предпочитал да прекарва свободното си време заобиколен от птици, тъй като вярвал, че птиците го схващат. На пръв взор това наподобява неуместно. Все отново гениите биха могли да измислят по-интелектуални и забавни занимания. Но учените въобще не са сюрпризирани от това положение на нещата. В последна сметка едно безсмислено или тривиално развлечение дава отлична опция на мозъка да се „ рестартира “ и да се отпусне, като се концентрира върху нещо просто след тежка интелектуална или креативна работа.

 

Вие сте „ нощна птица “

Една от отличителните черти на умните хора е тяхната податливост да подценяват признатите правила и да живеят съгласно личните си правила. Те имат личен работен график и всекидневие. Защо пикът на интензивността на гениите, като предписание, е през нощта?

 

Първо, това са плодовете на еволюцията: нашите предшественици в никакъв случай не са работили през нощта, само че с развиването на човечеството (и повишението на междинното равнище на IQ) часовете на интензивност на някои хора, чиито действия са свързани с умствена работа, стартират да понижават. Второ, гениите се нуждаят от доста по-малко часове отмора от другите. До тези заключения стигнаха откриватели от Лондонското учебно заведение по стопанска система, които потвърдиха, че безсънието е неразделна част от живота на хората с висок коефициент на просветеност.

 

Обичаш котките повече от кучетата.

През 2014 година беше извършено изследване, в което участваха 600 студенти. Всички те минаха теста, чиято цел беше да разпознава връзката сред персоналните характерности и интелектуалните качества. Онези студенти, които признаха, че обичат кучета, се оказаха по-отстъпчиви и обществено адаптивни. Въпреки това, субектите, които избират котки, се показват доста по-добре в частта от теста, който тества когнитивните качества.

 

Склонни сте към алкохолизъм

През 2010 година английският психолог Сатоши Канадзава открива ясна връзка сред алкохолизма и високата просветеност. В изследване на английски и американски юноши той вижда, че субектите, които имат IQ над 110 на 16-годишна възраст, пият повече алкохол, до момента в който порастват, в сравнение с тези с по-нисък IQ. В същото време те възприемат алкохола въобще не като „ лек против напрежението “, а единствено като признак на прелестно развлечение.

Според Сатоши Канадзава това се дължи на същите закони на еволюцията, които споменахме нагоре. Както знаете, алкохолните питиета станаха част от нашия живот относително неотдавна (например в Месопотамия се научиха да варят бира преди към 8 хиляди години), а гениите са по-склонни към еволюционно ново държание.

 

Често отлагате.

Умните хора освен подценяват нормалните домашен отговорности, само че и – изненадващо – отсрочват работата, която считат за в действителност значима, за по-късно. Известни гении, известни с отлагането са Волфганг Амадеус Моцарт, Франц Кафка и Стив Джобс.

Психологът Адам Грант обаче е уверен, че сходен „ неприятен “ табиет на гениите напълно не е ленив. „ Времето, което Стив Джобс отлагаше и обмисляше благоприятни условия, беше добре изразходвано “, споделя психологът. „ Той го употребява, с цел да събира всевъзможни хрумвания в главата си, преди най-хубавите да се появят на бюрото му. “ Това важи както за Моцарт, който написал страхотни творби в нощта преди крайния период (но почнал да ги композира доста преди този момент в главата си), по този начин и за Кафка, който започвал работа не по-рано от 23.00 часа.

 

Страдате от психологично заболяване

Гениите постоянно наподобяват странни. Почти всеки един от тях има някаква „ плам “, която го кара да се откроява от тълпата. Ексцентрична линия, с помощта на която той вижда света от друг ъгъл и основава своите шедьоври. За страдание, от време на време психологичните разстройства доближават много неприятни „ връхове “: маниакално-депресивна неуравновесеност (Сергей Йесенин), шизофрения (Михаил Лермонтов), биполярно разстройство (Лудвиг Ван Бетовен) или аутизъм (Уди Алън). Въпреки обстоятелството, че гениите от предишното не са били публично диагностицирани приживе, актуалните психотерапевти, които учат тяхното държание, допускат избрани отклонения.

 

Безпорядъкът царува във вашия дом и работно място

Резултатите от проучването, оповестено в списанието Psychological Science, ясно демонстрират, че има връзка сред разстройството и творчеството. В опит 48 души бяха помолени да измислят необикновена приложимост на топка за пинг-понг. 24-те души, които работеха в чиста и подредена стая, дадоха доста по-малко креативен отговори от хората, които бяха в претрупаната стая. Така че, в случай че някой продължава да ви упреква в неразбория, можете умерено да отговорите, че по този метод стимулирате своята креативност и креативна визия за нещата.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР